Ellis Project

Having a large, usable, yard space in a safe, quiet neighborhood was crucial for this Denver family of four and was a major reason they chose to move to this Tudor-style home in Bonnie Brae.

The home was in dire need of renovation and updating, as a previous addition had not aged well. Heavy venetian plaster and a variety of wall niches did not fit with the new owners’ vision for the interior. Factor worked with the client to improve the look and feel of the entire interior of the home, repainting all surfaces in the house and designing and building unique custom built-ins that maximize the existing space.

Kitchen
The kitchen was outdated and lacked storage space. Ill-placed openings between the kitchen and dining room, along with an island that did not accommodate seating, made it difficult to have casual meals for the kids. Adjusting these openings gave greater latitude for reconfiguring the kitchen. We designed a peninsula into the kitchen to provide space for bar stools. We also added a custom bench with storage to a small bump out, which created a breakfast nook out of an odd corner and allowed integration of the client’s existing furniture.

Kids’ Bathrooms
Both of the kids’ bathrooms were well worn and dated. The client and the Factor team did a great job revitalizing these spaces while being respectful of the budget.

Hallway
We converted a recessed area in the hall between the entryway and the bedrooms into a bench with cubbies and hooks, creating a great place for the family members to drop their everyday items. The client chose a color that really makes this space pop.

Master Bath and Closet
The master bath and closet spaces were big enough, but lacked the form and function to be great. Though we used existing plumbing location to save funds, the fixtures and finishes were completely redone. The new bath has Italian Carrara marble throughout and additional cabinet storage. We reconfigured the master closet and moved the furnace above a new ceiling, allowing us to add a laundry area.

Factor replaced tile floors in the family room, kitchen, and entryway with hardwood to match existing areas, and refinished all of the flooring with darker stain. The wall and floor refinishing, repainting, and splashes of color give the home a refreshed and vibrant finish.

Contact us today to find out what a renovation could look like for your home!

 

 

 

Before and After: 9 Changes that Transformed this Family’s Home

Boulder professionals approached Factor Design Build about remodeling their North Boulder home to improve the lifestyle of their family of five. The residence’s overall design aesthetic was dated and tired, space in the kitchen and two upstairs bathrooms wasn’t being utilized to its fullest capacity, and poor construction of the sunroom made it an unusable space.

 

Before

Kitchen
The kitchen was too cramped, preventing two people from working simultaneously within the allotted space. The center island was too small, so the couple and their three daughters could not sit down to eat together, and limited drawer space was not enough to keep up with the needs of the large family. The kitchen’s constricted layout also limited access to the family’s gorgeous backyard and patio space.

 

Kids’ Shared Bathroom
All three girls shared one bathroom. Interior dividing walls made it so the bathroom couldn’t hold two of them comfortably, let alone all of their stuff.

Master Bath
The master bathroom was also a constricted space. The toilet did not have its own separate room, the bathtub in the rear of the space closed off any extra functionality, and the finishes were outdated and unwelcoming.

Sunroom
The sunroom was too cold in winter and too hot in summer, making it an impractical space for the family to enjoy.

 

After

Kitchen
We worked with the homeowners and our in-house design team to create an inspired space that fit within the family’s budget to enrich their quality of life at home. We totally redesigned the kitchen from the ground up. We added a 12-foot-long island to accommodate the whole family and installed a new wet bar. To minimize clutter, we opened up multiple unique work spaces and added a custom walnut display wall for the kids to hang their artwork. Finally, we updated all the finishes, such as antique brass pendant lighting, customized butcher block and Ultracraft cabinetry, to match the homeowners’ taste and style.

 

Kids’ Shared Bathroom
Our goal was to make the kids’ bathroom light and full of color. We removed the old tub and replaced it with an oversized shower, complete with plenty of nooks and storage space. We omitted some interior walls in order to install an oversized vanity, ensuring plenty of cabinet space so the counter could remain clutter-free. We hung a long custom-framed mirror above the vanity. We selected a durable floral patterned tile that sets the tone for this fun space! Anthropologie mint-colored cabinet knobs round out the space with a welcome pop of color.

 

Master Bath
The master bath was adjacent to sorely underutilized office space, so we incorporated some of the excess space to make the master bath a more functional room. We added a large shared vanity and freestanding tub to allow a more comfortable space. We installed herringbone tiled floors and rift-cut oak cabinets to create a brighter and more attractive interior.

 

Sunroom
To maximize the usability of this space, we enclosed the ceiling of the sunroom and added two new remote-controlled skylights. We also replaced all the old windows and sliding doors, making the room more energy efficient and improving the aesthetics of the space. Finally, we installed West Elm pendant lights to complement the natural light within the space.